Sanquinin plasmaperäisiä lääkkeitä valmistava tytäryhtiö SPP saa uusia omistajia

ti 20. lokakuuta 2020 15.00.00

Sanquin Plasma Products valmistaa edelleen plasmaperäisiä lääkkeitä myös suomalaisille potilaille


Sanquin on päässyt sopimukseen kansainvälisen yhteenliittymän kanssa investoinnista Sanquin Plasma Products (SPP) ja Plasma Industries Belgium (PIBe) -yhtiöihin. SPP ja PIBe ovat Sanquinin plasmalääkkeitä tuottavia tytäryhtiöitä; Suomessa Sanquinia edustaa SPP:n tytäryhtiö Sanquin Oy. Yhdessä uusien strategisten kumppaneiden kanssa SPP voi kasvaa, modernisoida tuotantolaitoksia ja kehittää uusia tuotteita. Sopimus varmistaa Sanquinin plasmaperäisten lääkkeiden saatavuuden myös Suomessa.


Tytäryhtiöt SPP ja PIBe, jotka sijaitsevat Amsterdamissa ja Brysselissä, valmistavat bioteknologisten menetelmien avulla veriplasmasta lääkeaineita, jotka pelastavat ihmishenkiä tai parantavat elämänlaatua. SPP:n plasmalääkkeitä edustaa Suomessa Sanquin Oy, jonka markkinaosuus on noin 30%.
Viime vuosien yritysostot ja yhteistyösopimukset ovat johtaneet alalla useiden erittäin suurten globaalien toimijoiden syntymiseen. Näin on saavutettu mittakaavaetua ja kustannussäästöjä, joita kansallisen plasmaperäisen lääkevalmistajan, kuten SPP:n, on vaikea yksin saavuttaa. Tarvitaan kasvua, mikä edellyttää SPP:ltä kumppanuutta.


Tjark Tjin-A-Tsoi, Sanquinin johtokunnan puheenjohtaja kommentoi: "Olen tyytyväinen, että tähän sopimukseen on päästy, koska se antaa SPP:lle mahdollisuuden kasvaa ja saavuttaa mittakaavaetua. Tämä edellyttää investointeja tuotantolaitosten nykyaikaistamiseksi ja tehostamiseksi. Silloin voimme tehdä enemmän ihmishenkiä pelastavia ja elämää parantavia lääkkeitä pienemmillä kustannuksilla ja suhteellisesti pienemmästä määrästä plasmaa. Paitsi että näin voidaan ylläpitää osaamista ja infrastruktuuria Hollannissa, tämä myös maksimoi luovutetun veren käytön".


Sanquinia koskeviin kysymyksiin vastaa:

Merlijn van Hasselt (m.vanhasselt@sanquin.nl) ja Marloes Metaal (m.metaal@sanquin.nl).

Sanquin Oy:tä koskeviin kysymyksiin vastaa:

Päivi Talvitie (paivi.talvitie@sanquin.fi).